Vegas Golden Knights

Ökenstaden Las Vegas har mycket att erbjuda i form av flotta hotell, spel och nöjen. Sedan förra säsongen finner du även ett fullfjädrat NHL-lag där. Det är det senaste tillskottet till NHL, Vegas Golden Knights. Efter en bra första säsong är de nu i full färd med sin andra säsong i den nordamerikanska ligan. Hemmamatcherna spelas i den nya arenan T-Mobile som du hittar mitt på The Strip.

Nyaste laget

NHL fungerar som en franchise och det tillkommer och försvinner lag regelbundet. Vegas Golden Knights är det senaste laget att bildas inför säsongsstarten 2017/2018 efter en tids planering av grundaren Bill Foley. Han fick draghjälp av bland annat Daniel Negreanu, ett pokerproffs uppväxt i Kanada. Som kanadensare har Negreanu så klart ett brinnande intresse för ishockey. Man kan väl säga att han i stort sett är född till ett Toronto Maple Leafs fan. Eftersom att han sedan flera år är bofast i Las Vegas tyckte han nog att det var på tiden att det skulle gå att titta på hockey även där. Han var mycket engagerad i bildandet av laget. Exempelvis hjälpte han till med att samla in underskrifter av 10 000 personer som sa sig vara villiga at köpa säsongsbiljetter om staden fick ett hockeylag.

Det var en faktor som vägde tungt när beslutet skulle tas hos NHL:s ledning. Eftersom Negreanu är en spelare själv och medlem av Team PokerStars kan han säkert förstå lite av hur det är att spela hockey på professionell nivå vad gäller planering och fokus under matchen. Hockeyfan som han är köpte han själv fyra säsongsbiljetter på de bästa platserna och han är ofta där för att heja på sitt nya favoritlag. Bill Foley har ett förflutet som advokat och företagsledare, bland annat för Black Knight Financial Services. Så där har vi väl en ledtråd om vart namnet på laget kommer ifrån.

Svensk spelare gör succé

En stor bidragande orsak till Vegas Golden Knights succé är en svensk spelare vid namn William Karlsson. Han går under namnet ”Wild Bill” och under sin första säsong med laget gjorde han inte mindre än 43 mål. Samma säsong belönades han med Lady Byng Memorial Trophy. Det är ett pris till den spelare som visat bäst sportslighet och redlighet kombinerat med stor spelskicklighet. Samtidigt som Wild Bill hamnade trea på målgörarlistan för hela NHL den säsongen hade han endast sex utvisningar på 82 matcher. Sin hockeydebut gjorde han hos Wings HC Arlanda efter att ha växt upp i Märsta. Karriären gick sen vidare via VIK Hockey och HV71 där han fick pris som årets rookie i Elitserien 2013 innan det bar av till NHL och laget Columbus Blue Jackets. Nu har han landat i Sin City där han snabbt blivit populär bland fansen för att vara en klippa i laget. I början av 2019 hade laget en lite tuff start men nu har Wild Bill och de andra fått fart på målgörandet och Bill har hittills fått in nära 20 stycken denna säsong.

Source, By Michael Miller, CC BY-SA 4.0

Nybyggd arena

En förutsättning för att kunna ha ett NHL-lag i Las Vegas var att det byggdes en ny arena. Den nya arean började byggas på våren 2014 och stod färdig drygt ett år senare i maj 2015. Invigningen skedde dock cirka ett år senare i april 2016. Bygget gick på den nätta summan av 375 miljoner dollar och rätten att döpa arenan köptes av det tyska telekomföretaget T-Mobile för 60 miljoner. Då har de rätt att ha kvar namnet fram till 2026. Vid hockeymatcher ryms 17 500 åskådare och arenans främsta uppgift är att vara tillgänglig för Vegas Golden Knights hemmamatcher. Den hyrs så klart ut till diverse andra evenemang som konserter och mässor också när laget är ute på bortamatcher.

Source, by, Tomás Del Coro, CC BY-SA 2.

Mot nya mål

Strategin för Las Vegas Knights som ett helt nytt lag var att det sakta men säkert skulle växa in i sin roll i NHL. De spelare som de lyckats få ihop till sin första säsong med start 2017 var till stor del nykomlingar eller spelare som de andra lagen ansåg sig kunna undvara. Tji fick de då Golden Knights gjorde stor succé genom att vara det första laget i ligans historia att ta sig till Stanley Cup under sin första säsong. I Stanley Cup fick de dock se sig besegrade av Washington Capitals. Senaste nyheterna från denna säsong är att de nu har vunnit fyra matcher i rad så det ser ut som att de framgångar de startade med kommer att följa Vegas Golden Knights även i framtida säsonger

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *